Städmaterial – allt du behöver för ett skinande rent hem

När du ska välja ditt städmaterial och din städutrustning är det viktigt att du tänker igenom vad du ska använda det till och hur ofta du kommer att använda de olika städredskapen för att hitta det som passar just dig och dina behov.

Microfiber mopp

En klassisk microfiber mopp

Det kan tyckas enkelt att välja städmaterial, men bara vid moppvalet så finns det flera olika varianter att välja mellan, någon kanske föredrar en trådmopp, en annan en fransmopp och en tredje person föredrar en stativmopp med en platt trasa. Men det är så klart inte bara moppar som hör till när man pratar städutrustning utan det är mycket mer som behövs. Några andra saker du måste investera i är dammsugare, trasor, hinkar, handskar och allt annat du faktiskt använder när du ska städa din bostad. Att ha städmaterial som man tycker fungerar bra och som är anpassade efter ens egna städbehov gör städningen till ett roligare moment i vardagen. Givetvis kan man så klart anlita ett städföretag om man inte vill köpa all utrustning som krävs på egen hand, speciellt vid en flyttstädning då man ofta har packat ned städredskapen.

Dammsugaren är största köpet

Ett av de största köpen på städfronten är dammsugaren och där finns det en oerhört stor variation både när det gäller prisklass och städmöjligheter idag. Det finns alltifrån enkla standarddammsugare som kostar några hundra kronor till avancerade dammsugare som kostar tiotusentals kronor med mängder av specialfunktioner och som förutom att dammsuga mattor och golv kan rengöra alltifrån madrasser och soffor på djupet. Det är inte bara bland dammsugare det finns stora prisskillnader, men i gengäld håller dem dyrare varianterna ofta mycket längre än de billigare alternativ som oftast går att köpa i livsmedelsbutiker och varuhus. Men det är viktigt att tänka igenom köpet noga och utgå från sina egna städbehov och inte lockas av dyra städprodukter med specialfunktioner som man egentligen inte har någon användning för. Man ska tänka på att städmaterial som passar i en situation kanske inte alls passar i en annan situation.

Din städutrustning bör dock ha ett så pass brett utbud att du ska klara av att städa i alla situationer och det är varken en lätt eller särskilt billig uppgift att samla ihop så många saker som man faktiskt behöver. Städmaterial och städutrustning är dock en sådan sak som man kan byta ut efter hand och man kan ofta börja med en billigare variant av det städmaterial man vill ha för att se efter om det verkligen tillfredsställer ens personliga städbehov. Det är viktigt att se städutrustningen som en investering i sitt hem då det faktiskt är ett verktyg som med lite vilja faktiskt hjälper en att få ett hem som man faktiskt trivs i!

Något annat man däremot behöver vid städning oavsett vilken ambitionsnivå man lägger sig på är alla rengöringsmedel som man behöver för att kunna rengöra olika typer av ytor och även om man inte har en särskilt stor bostad behöver man i alla fall ett par olika rengöringsmedel. Glas- & fönsterputs är nödvändigt att ha vid rengöring av fönster och speglar, kylskåpsrengöring för kyl och frys och diskmedel är mer eller mindre ett måste för disk och enklare fläckar i hemmet. I badrummet är det dessutom bra att ha något kalkrengöringsmedel (t.ex. klorin), toalettrengöringsmedel och någon form av rengöringsmedel för kakel och klinker. Såpa är en bra variant som är skonsam för både miljö och hem och kan användas inom många olika områden när det gäller städning. Såpa kan användas vid t.ex. rengöring av kakel & klinker, rengöring av handfat eller när golv och andra ytor ska våttorkas.

Ett bra tips om man känner sig vilsen inom städområdet är att gå till en butik som säljer städutrustning om det finns en sådan i närheten för att få mer kunskap om skillnader mellan olika märken och även ta reda på vad som ger bäst valuta för pengarna och vad som passar ens egna unika behov. Välj städutrustning efter det behov du har och den ekonomin du har!